Когато медицинските изследвания говорят – всички спекулации относно непълноценността на веган хранителния режим по принцип, а и в нашия случай, по време на бременност, стават някак напълно неоснователни.

Преки свидетели сме на една прекрасно протичаща веган бременност! А ето, че вече разполагаме и с резултатите от първата фетална морфология на Петя, която еднозначно потвърждава, че в коремчето на Петя се развива и нараства едно напълно Здраво Веге Бебе! След всичката литература, която съм изчела по въпроса за балансирано и здравословно хранене, както и от личния си опит с веган храненето вече над 5 години, а от една година и суровоядтво, никога не съм имала никакви съмнения относно това, че веган режимът на хранене, при условие, че е разнообразен и балансиран, е изключително здравословен и подходящ за всяка една възраст от живота на човек, включително бременност и кърмене!

И медицинските изследвания на Петя го потвърждават безапелативно!

Радваме се на една здрава бъдеща мама и едно напълно нормално развиващо се и също така здраво Веге Бебе!

Но нека и чуем и личния и емоционален разказ на Петя! А аз продължавам да съм до нея, да я подкрепям и насърчавам да следва уверено пътя по който върви! Пътят към нашето Здраво Веге Бебе!

 

В двадесет третата седмица от бремеността всичко върви нормално. Най-важно е, че вече имам резултати от фетална морфология (3D ултразвуково изследване, при което се установяват евентуални деформации и аномалии във всички органи и костната система, както и се разбира полът с абсолютна точност), също и и кръвни изследвания.

Вълнувам се много, защото разбрах, че със съпругът ми ще си имаме дъщеря. Вече мислим за име и почти сме стигнали до консенсус на тази тема. Освен това, се оглеждам за различни бебешки принадлежности, но още е рано да купувам каквото и да е. Единственото, което си позволих да купя, е нов блендър. Той ще ми е полезен за бебчо след десетина месеца, но дотогава ще си го ползвам с удоволствие аз. Важно е не само да храним малките сладури пълноценно, но и да обръщаме внимание да нашето хранене, докато ги носим и докато ги кърмим.

През последния месец коремът ми стана доста по-голям и видим, както и напълнях в бедрата и гърдите. Затова ми се наложи да се снабдя с нови дрехи, които да са ми удобни. Не бях особено изненадана, че дрехите за бременни в специализираните магазини са на твърде високи цени. Имам късмета да имам близки роднини и приятели, които ми дадоха няколко чифта дънки и дебели, удобни клинове. Купих си няколко по-широки туники и се обзаведох до края на студения период. Когато стане по-топло, смятам да заложа на удобни рокли – най-лесният вариант за лятото. Също така се сдобих с няколко уютни и цвенти нощници и една възглавничка за бременни, която вендага влезе в употреба за болките в кръста.

Още от първия месец започнах да мажа корема и бедрата си с кокосово масло. Съветвам бременните дами да направят същото, ако не искат белези и стрии но кожата си. Разбира се, има и други варианти, аз заложих на био кокосово масло, защото така или иначе го ползвам за кожата си (а също и за готвене), много е мазно, което е важно, а също така мирише страхотно. За сега нямам следи от разтягането на кожата на корема, но има още четири месеца, в които може да се появят няколко – не мисля, че това трябва да притеснява бременните.

Малката вече упорито не ме оставя да заспя спокойно, явно започва да й става все по-тясно и се противи срещу комерната ми стена във всеки възможен момент. Понякога дори се стряскам и после се смея – от сега ме разиграва!

Вълнувам се за следващата ми среща с лекарката, която е много положително настроена и внимателна. Подкрепя ме за избора ми на хранене и единственото, което ми повтаря, е да се храня често по малко, заради ниското ми кръвно. Близките ми също започват да приемат факта, че не консумирам определени храни и вече нещата са по-спокойни що се отнася до веганството. Най-вече защото виждат, че изглеждам добре, имам енергия и се чувствам страхотно, а също така резултатите от изследванията няма как да излъжат.

Шестият месец се оказва неочаквано спокоен и приятен и му се наслаждавам максимално. Имам време за себе си и това ми харесва. Правя нещата, които обичам и попивам от положителните емоции на хората около мен, които също се вълнуват от престоящото ново попълнение в семейството.

Кръвни изследвания Петя 23 седмицаКръвни Петя ЦибалабКръвни Петя Цибалаб 2

Comment 1

  1. ДиДи
    март 18, 2017

    Давам идея – направете снимките тук да се отварят в голям размер, защото така нищо не се вижда. Като се сейвнат също нищо не се чете, а нали статията е за това, да се видят нагледно резултатите 🙂 Освен това няма да е лошо и да слагате дата на публикуване на статията, защото така човек не може да се ориентира до колко е нова. И последно – в коя седмица е вече Петя, кога ще има пак нова статия?

Write a comment